juni 25, 2024
Chicago 12, Melborne City, USA
Tips

Hoe word je financieel onafhankelijk?

hoe word je financieel onafhankelijk

Meer leren over online geld verdienen?

Ontdek Hier Hoe Jij Met 4 Uur Werken Per Dag Meer Dan €7.500 P.M Verdiend!

Financieel onafhankelijk worden is iets wat iedereen wel zou willen in het leven. Je leven indelen zoals jij dat wilt en geld hebben voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Ben jij het helemaal zat dat je elke maand geld tekort komt? Of kun je sparen, maar haal je het net zo snel weer van je spaarrekening af?

Lees verder en leer hoe je financieel onafhankelijk kunt worden!

De juiste geld mindset om financieel onafhankelijk te worden

Voor een succesvol leven is het van groot belang dat je financiën onder controle zijn. Hoe kun je jezelf immers succesvol noemen als je elke maand moeite moet doen om rond te komen? In dit artikel geef ik je tips over hoe je kunt werken aan een financieel onafhankelijke toekomst.

Als je financieel onafhankelijk wilt worden is het belangrijk om te weten hoe je over geld denkt. Ben je negatief over geld? Denk je dat geld alleen stroomt naar diegene die al genoeg heeft?

Het is van belang dat je de focus legt op wat je al hebt bereikt in je leven. Wat heb je op dit moment voor inkomen, huis, auto en spullen die het leven mooier maken?

Als je dankbaar kunt zijn voor de dingen die je al hebt, sta je ook open voor meer van dat goede. Ben je echter negatief ingesteld en kijk je alleen maar naar wat je mist, dan zul je nooit tevreden zijn en in die negatieve spiraal blijven hangen.

Dit is gelijk de moeilijkste tip om toe te passen. Het gaat er namelijk over hoe jij denkt en alleen jij kunt dit veranderen. Kijk dus eens kritisch naar jezelf om erachter te komen of je de juiste basis bezit om financieel onafhankelijk te worden.

dankbaar voor financiële onafhankelijkheid

In welke categorie val jij?

Er zijn maar 3 scenario’s mogelijk als het gaat om financiën:

 1. Je houdt elke maand geld over.
 2. Aan het einde van de maand heb je net wel of net niet genoeg geld.
 3. Je leeft met schulden en/of elke maand kom je tekort.

Geld over

Als je elke maand geld overhoudt, heb je al een goede basis om financieel onafhankelijk te worden, maar dit wil niet zeggen dat je al zover bent.

Het voelt ieder geval goed dat je genoeg geld hebt om de dingen te kopen die je nodig hebt en nog geld over te houden ook. Nu moet je ervoor zorgen dat het geld wat je overhoudt op de juiste manier wordt gebruikt zodat het zichzelf vermenigvuldigd.

Net wel, net niet

Heel veel Nederlanders vallen in deze categorie. De ene maand hou je een paar tientjes over, maar de volgende maand kom je die weer tekort. Je kunt niet of nauwelijks sparen en alles wat je zou kunnen sparen heb je waarschijnlijk snel weer nodig om het gat naar je volgende salaris te overbruggen.

Dit is geen fijne manier van leven, maar dat hoef ik je vast niet uit te leggen. Elke dag ben je met je geld bezig om te kijken of je het gaat halen deze maand.

In ieder geval is dit altijd nog beter dan de laatste categorie.

financieel onafhankelijk

Schulden

Teveel Nederlanders leven met (grote) schulden. Als je financieel onafhankelijk wilt worden, zul je eerst een goede regeling moeten treffen met betrekking tot je schulden.

In het boek “de rijkste man van Babylon” worden tips gegeven om van je schulden af te komen. Het komt erop neer dat je van 80% van je inkomen moet gaan leven. 10% is dan om je schulden af te lossen en die andere 10% is voor jezelf.

Het valt natuurlijk niet mee om van minder te leven dan je gewend bent, maar als je kritisch kijkt naar je inkomsten en uitgaven moet dit mogelijk zijn. Het is een goed begin om bijvoorbeeld eens op een vergelijkingswebsite te kijken.

Heb je dit nog nooit gedaan? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk enkele honderden euro’s per jaar besparen. Op deze manier kun je misschien wel rondkomen met 80% van je salaris! Deze en nog veel meer bespaartips vind je bij mijn ultieme bespaartips!

Financieel onafhankelijk worden met behulp van een expert

Veruit de meeste succesvolle mensen verdienen zoveel geld omdat ze ergens goed in zijn. Waarom verdient een topsporter zoveel geld? En waarom verdient de directeur 4 x zoveel als jij, terwijl het lijkt alsof hij een hele dag niets doet? Als je zorgt dat je heel goed wordt in je werk, zul je hier uiteindelijk de vruchten van plukken. Zoals Bob Proctor zei:

“Wat je verdient is in verhouding met de behoefte aan wat je doet, hoe goed je hierin bent en hoe moeilijk het is om jou te vervangen”

Je moet dus een expert worden op jou vakgebied, zodat je meer salaris kunt verdienen. Of zorg ervoor dat je naast je huidige baan extra inkomen verdient, bijvoorbeeld via internet. Iedereen kan bijvoorbeeld een eigen website maken en hier veel geld mee verdienen.

Spaargeld

Het geld wat je overhoudt gaat bij de meeste mensen naar hun spaarrekening. Dit is natuurlijk een goede optie, maar het levert je niet veel op tegenwoordig. Het is slimmer om te gaan kijken of je het geld, wat je niet direct nodig hebt, aan het werk kunt zetten zodat het vermenigvuldigd wordt. Op deze manier krijg je meerdere bronnen van inkomsten die jou uiteindelijk financieel onafhankelijk kunnen maken.

Buffer

Ik wil je wel adviseren om een buffer aan te leggen op je spaarrekening. Deze buffer gebruik je dan voor onvoorziene uitgaven als een kapotte wasmachine of een nieuwe ketel als hij er midden in de winter mee ophoudt. Het is dan wel handig als je wat geld achter de hand hebt.

Op Nibud.nl kun je uitrekenen hoe groot je buffer zou moeten zijn. Over het algemeen wordt €5000 voor een huurhuis en tenminste €10.000 voor een koophuis aangehouden. Dit zijn echter minimale bedragen, dus zorg ervoor dat je buffer groot genoeg is.

Gebruik je buffer niet om een nieuwe tv te kopen of om lekker op vakantie te gaan. Je buffer is echt bedoeld voor onvoorziene uitgaven.

sparen

Investeren met als doel financieel onafhankelijk te worden

Het geld wat je overhoudt nadat je buffer groot genoeg is zou je dus verstandig moeten investeren. Zoek een financieel expert die jou precies kan vertellen hoe je een extra inkomen kunt genereren zonder dat je het risico loopt dat je alles kwijt kunt raken.

Stel de juiste vragen aan de juiste mensen. Financieel advies vraag je dus aan iemand die verstand heeft van geld. Het wordt gevaarlijk als iemand jou zogenaamd ‘advies’ gaat geven op basis van wat die persoon denkt dat goed is.

Money Jar System

Je kunt het ‘Money Jar System’ van Eric Ho (gedeeltelijk) gebruiken om financieel onafhankelijk te worden. Dit doe je door alles wat je spaart te verdelen in 5 gelijke potjes.

 1. sparen voor iets wat je graag wilt zoals een auto of vakantie
 2. een potje om lekker op te maken elke maand
 3. een deel gebruik je om aan een goed doel te schenken of om iemand te helpen
 4. 20% gebruik je om een passief inkomen te genereren door te investeren
 5. het laatste potje is dan je buffer voor noodgevallen

Als je €200 kunt sparen per maand lijkt het natuurlijk niet de moeite om €40 in elk potje te doen, maar zoals Eric zegt “Over 10 jaar heb je €5000, maar als je doorgaat zoals nu heb je niets na 10 jaar)

Hoe meer je gaat verdienen, omdat je een expert wordt op jouw vakgebied, hoe meer je dus ook kunt gaan sparen/investeren. De potjes worden op deze manier steeds sneller gevuld! Het meest ideale scenario is dat je 50% van je inkomen voor dit systeem gebruikt, maar ik begrijp dat de meeste mensen dit (nog) niet kunnen.

Jouw investeringen gaan je ook geld opleveren. Dit geld gaat dan ook weer naar die 5 potjes en zo gaat het steeds sneller, totdat je compleet financieel onafhankelijk bent. Dan ben je pas echt vrij om te leven op jouw eigen voorwaarden! 

Nog op- en aanmerkingen of heb je een vraag? Aarzel niet en stel hem in een reactie onderaan dit artikel.

Ontdek Hoe Jij Een Extra Inkomen Kunt Verdienen d.m.v. Affiliate Marketing!

Je hebt net een artikel gelezen over online geld verdienen.
In de video hieronder laat Jacko Meijaard jou zien hoe jij een passief maandelijks inkomen kunt opbouwen!

Iets dat steeds populairder wordt in deze onzekere coronatijden.
Ondertussen verdien ik na 2 jaar hiermee bezig te zijn meer dan €1000 per maand extra bij!

Wil jij ook deze buffer voor jezelf creëren?
Klik op de video hieronder en krijg direct toegang!

Klik Op De Afbeelding Voor Direct Toegang
Ik Wil Starten Met Het Nummer 1 Verdienmodel Affiliate Marketing!

0 Comment

 • Ivan september 20, 2019

  Ik ben slecht in wiskunde, maar een uitstekend financieel manager. Dit komt omdat goed financieel management wiskunde op zijn eenvoudigst is. Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Ik ben me ook altijd bewust van hoeveel geld er nog op de rekening staat. Het speelt natuurlijk in mijn voordeel dat ik geen shopper ben en niet altijd het laatste snufje hoef te hebben.

  • Wim september 20, 2019

   Hoi Ivan,

   Bedankt voor je reactie

   Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven is zeker waar, maar oh zo moeilijk voor sommige mensen.
   Als je iets graag wilt hebben, kun je toch gewoon een lening afsluiten?

   Zelf hanteer ik het ‘betaal eerst jezelf’ principe uit het boek ‘de rijkste man van babylon’, wat ik in meerdere artikelen bespreek. Ik heb op deze manier supersnel een buffer opgebouwd voor onvoorziene uitgaven.

 • Vincent Rondwijk december 19, 2019

  Het is niet voor iedereen makkelijk om financieel onafhankelijk te zijn. Een goede planning is een vereiste wanneer je moeite hebt met je financiën. Het opstellen van een budget kan een goede eerste stap zijn wanneer je inzicht hebt gekregen in je inkomsten en uitgaven.

  • Wim januari 5, 2020

   Heb je helemaal gelijk in Vincent, maar ik geloof er heilig in (ook uit eigen ervaring) dat iedereen rijker en meer succesvol kan worden door op een bepaalde manier te gaan denken en handelen. Weten wat er elke maand in- en uitgaat is inderdaad het eerste wat je zou moeten doen. Het is de kunst om de kosten omlaag te brengen en het inkomen te laten stijgen. Volg mijn stappenplan helemaal onderaan deze pagina om stap voor stap meer inzicht te krijgen in dit concept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *